Willeke Orsel – Schildercoach

Schildercoaching, wat is het?

Schildercoaching is een één op één begeleiding, waarbij schilderen het middel is om de cliënt gevoelens bewust te laten worden en te laten uiten. Het maakt ook inzichtelijk of je vooral vanuit je verstand bezig bent of dat je ook je emoties en je impulsen kunt volgen.

We maken gebruik van toeval en associatie om beelden (schilderingen) te laten ontstaan, vergelijkbaar met wat er plaatsvind als we dromen. Wanneer je op het punt staat in slaap te vallen, voelt je geest zich vrij om er op los te fantaseren. Beelden en gedachten volgen elkaar op en je emoties en herinneringen mogen zich aandienen in welke vorm ze maar willen. Dit is een geweldig helend vermogen dat in feite pure creativiteit is en waarover we allemaal kunnen beschikken. Wie heeft er nooit eens in het gras liggen doezelen op een warme zomerdag en in de wolken de meest fantastische figuren ontdekt?

Door te spelen met vlekken en vegen verf, te associëren en te fantaseren geef je die creativiteit de ruimte. Op deze manier kun je zelf verrast worden door wat je schildert, en door de betekenissen die zich aandienen. Het bijzondere van dit schilderproces is dat de beelden, net als in je droom, betekenis krijgen op een manier die je dingen over jezelf leert.

Ik neem je mee door dit proces en stapje voor stapje leer je de controle los te laten en “inspiratie” toe te laten. Daarbij staat centraal dat jijzelf de regie hebt en kiest welke associaties , beelden of impulsen je wilt volgen. Het is een veilige manier om te leren je over te geven, en meer te vertrouwen op je gevoel, op je impulsen. Dit schilderproces is helend voor iedereen die worstelt met emoties die erom vragen om opnieuw beleefd en verwerkt te  worden.

Mijn schildercoaching is geschikt voor jong en oud, er is geen ervaring of voorkennis vereist. Als je wel ervaring hebt met schilderen vergt het misschien enige omschakeling, maar ook dat is geen probleem.

 

Hoe ziet een schildercoachingssessie eruit?

Een sessie duurt gemiddeld anderhalf uur. We beginnen met een gesprek, waarin we focussen op de kwesties die aandacht behoeven. Dan gaan we schilderen. Dit gebeurt met acrylverf, of een ander medium dat we geschikt vinden (bijvoorbeeld klei) op papier, doek of paneel. We beginnen speels en zonder plan, en werken langzaam toe naar een samenhangend resultaat. Het hoe en wat van het schilderen is bij iedereen weer anders en is afhankelijk van de persoonlijke behoefte.

Als het schilderen klaar is, komen we aan het meest essentiële gedeelte van het proces. We staan stil bij wat er is ontstaan, wat voor betekenis je eraan geeft en wat dat bij jou in beweging zet.

Als de behoefte bestaat kan ik achteraf een verslag sturen van de sessie. Dit kan prettig zijn omdat het schilderen vooral een ervaring is waar je helemaal in mag duiken. Ik verwoord dan jouw ervaring en laat op een compacte manier de betekenislagen zien.

Over mezelf

Als hoogsensitief persoon is het creëren van dingen voor mij altijd iets essentieels geweest. Mijn innerlijk leven is bij vlagen belangrijker voor me geweest dan mijn uiterlijke bestaan. Ik ben ook altijd heel nieuwsgierig geweest naar de innerlijke wereld van andere mensen. Naar dat deel van elkaar waar we niet kunnen komen en waar we maar weinig van laten zien aan anderen. Ik heb veel tijd nodig gehad om mijn eigen “handleiding” te ontdekken, en tijdens deze zoektocht is schilderen voor mij hèt middel geweest om mezelf te leren kennen en te ontwikkelen (en verder heb ik hulp gehad van een paar uitstekende therapeuten.) Ik was zo onder de indruk van dit proces dat ik vanaf toen de behoefte voelde om anderen deze weg ook te wijzen. Zodoende heb ik de laatste 20 jaar geregeld op allerlei manieren met mensen geschilderd. Daardoor heb ik hen kunnen helpen met het op gang brengen van hun eigen proces. Het blijft voor mij een heel bijzondere ervaring om dat samen te beleven. Tussen 2004 en 2008 heb ik cursussen associatief schilderen gegeven, die bedoeld waren om mijn leerlingen te laten ervaren wat creativiteit inhoudt, hoe je het kunt voeden en hoe dat je leven positief kan beïnvloeden.

Naast schildercoach ben ik afgestudeerd beeldend kunstenaar (CABK Kampen, 1987), en maak ik mozaïekbeelden. Behalve met vrij werk houd ik me ook steeds meer bezig met het maken van huisaltaartjes en herinneringsbeelden of grafbeelden. Ik vind het fijn om iets te maken dat van grote emotionele waarde is voor de uiteindelijke eigenaar.

 

Praktisch

De schildercoaching vind plaats in mijn praktijkruimte in Kampen in het Libra Yogahuis. Binnen een straal van 35 km rond Kampen is een huisbezoek ook mogelijk. De kosten zijn inclusief verf en papier en inclusief btw als volgt:

Er kunnen bijkomende kosten zijn voor bijv. opgespannen doeken en panelen en reiskosten, altijd in overleg. Ook een verslag van de sessie is facultatief en kost €15.

Naast of ter opvolging van schildercoaching bied ik ook zgn. creativiteitscoaching aan. Daarbij schilderen we niet, maar onderzoeken we samen in gesprekken het creatief zijn in je dagelijks leven en over balans tussen gevoel en verstand. De kosten hiervan zijn:

Een eerste kennismakingsgesprek is kosteloos en kan telefonisch of in mijn praktijkruimte plaatsvinden. Je kunt mij bereiken via:

Website: www.willekeorsel.com

Tel: 0655813151

Email: atelierwillekeorsel@gmail.com